Eindexamenexpositie Gerrit Rietveld Academie

2020

De serie tekeningen die hier te zien is, hoort bij mijn afstudeerwerk. Deze selectie is voornamelijk ontstaan in een periode van thuis zijn, weinig vrienden en familie zien, stilte, afwezigheid en isolatie. Het gemis dat ik voelde werd opgevuld door het tekenen van mensenfiguren. Er ontstond een steeds groter wordende groep mensen waar ik mij mee kon omringen.

Ik heb geprobeerd leven te blazen in de mensen die ik tekende en dit te vertalen naar de ruimte om mij heen. Doordat het is gemaakt op zacht materiaal, is er een mogelijkheid ontstaan om de werken om je heen te kunnen slaan, en zo het gemis tastbaarder te kunnen maken.

Impulsief en intuïtief heb ik vorm gegeven aan observaties en details die mij fascineren. Een scheve neus, een oogopslag, een houding, een beweging, de kleine dingen in de mensen om haar heen die soms vergeten worden. Ik hoop dat de kijker vanuit mijn verbeeldingskracht de vrijheid kan voelen om eigen verhalen en interpretaties te maken.

Naast beeldend werk is er ook een klein boek simultaan met de tekeningen is ontstaan. Een persoonlijke tekst waarin de hoofdpersoon zich probeert te verhouden tot een ander en daardoor zichzelf ontdekt. Het boek kost €10 en is te bestellen door te mailen naar verevanderveen@gmail.com